De online kennissessie van afgelopen dinsdag: ‘De verborgen kracht van melk’, georganiseerd door Zuivelcoöperatie ZUCO U.A., werd met meer dan 50 deelnemers en vijf panelleden een succesvolle bijeenkomst. Tijdens deze sessie is er onder andere gesproken over de unieke eigenschappen van (onbewerkte) melk en zuivelproducten, met aan het eind ook een aantal vragen over onder andere A2-melk. Jaco Visscher, een van de leden van de coöperatie, deelde zijn ervaringen over de productie en verkoop van deze bijzondere melksoort, wat vragen opriep bij het publiek tijdens de sessie maar ook achteraf.
Wat is A2-melk en waarom is het anders?
Het verschil tussen A2-melk en reguliere melk ligt in de eiwitsamenstelling. Reguliere melk bevat zowel A1- als A2-bètacaseïne, maar A2-melk bevat alleen het A2-eiwit. Dit komt door een genetische eigenschap van de koeien. Alleen koeien met het A2/A2-gen produceren melk die vrij is van A1-eiwit. Veel mensen die moeite hebben met het verteren van gewone koemelk, zoals mensen met lichte melkintolerantie of gevoeligheden, kunnen vaak wel goed tegen A2-melk.
Jaco Visscher, die samen met zijn familie op boerderij ‘Erve Slendebroek’ in Zwolle, melkt en zelf verzuivelt, legde uit hoe ze zich volledig hebben toegelegd op de productie van A2-melk. Door de duurzame en natuurlijke bedrijfsvoering is hun zuivel niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook goed verteerbaar voor mensen die normaal gesproken melk vermijden.
De opkomst van A2-melk wereldwijd
A2-melk is een relatief nieuw concept in Nederland, maar wereldwijd is het al enorm populair, met landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, en de Verenigde Staten waar A2-melk vaak in de supermarktschappen te vinden is. Ook in Engeland is het een bekend product. Hoewel de Nederlandse markt nog in ontwikkeling is, wordt verwacht dat de vraag naar A2-melk zal toenemen, zeker nu mensen meer aandacht hebben voor de invloed van voeding op hun gezondheid.
Tijdens de sessie benadrukte Jaco dat A2-melk een natuurlijk alternatief kan zijn voor plantaardige melkvervangers zoals sojamelk of amandelmelk. In plaats van deze alternatieven te kiezen, kunnen mensen genieten van A2-zuivel vaak zonder de spijsverteringsproblemen die ze normaal gesproken bij reguliere melk ervaren.
De unieke Jersey A2-melk van Esther Ruitenberg
Naast Jaco Visscher, is ook Esther Ruitenberg van Jersey-boerderij Klein Slendebroek in Dalfsen, lid van Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. en produceert samen met haar man Bert, A2-melk, maar dan afkomstig van hun Jersey-koeien. Jersey-koeien staan bekend om hun rijke melk, die van nature 20% meer proteïne, vetten, vitaminen en mineralen bevat dan gewone koemelk. Deze eigenschappen geven de melk een volle, romige smaak die geliefd is bij hun klanten.
In de boerderijwinkel bieden ze diverse producten aan gemaakt van Jersey-melk, zoals milde yoghurt en kaas. “Onze Jersey A2-melk is een alternatief voor gewone melk”, aldus Esther. De melk kan zelfs direct op de boerderij uit een melktap gehaald worden, zodat klanten de allerverste melk kunnen meenemen. Daarnaast bezorgen ze hun producten binnen een straal van vijf kilometer aan mensen die slecht ter been zijn.
Esther benadrukt dat de Jersey A2-melk veel gezonde eigenschappen heeft. "Vroeger bevatte alle koemelk het A2-eiwit, maar moderne melkkoeien zijn vooral gefokt om A1-eiwitten te produceren. Onze Jersey-koeien, die authentiek zijn, geven nog steeds deze oermelk die beter te verteren is voor mensen die gevoelig zijn voor reguliere koemelk.''
Meer inhoudelijke & wetenschappelijke informatie over A2 melk vindt je hier.

Comments