top of page
Zoeken

Amai zeg! Wat een inspirerende dag in België bij de Baliehof Jabbeke en Friesland Campina Aalter

  • Foto van schrijver: ZUCO
    ZUCO
  • 4 dagen geleden
  • 3 minuten om te lezen

Op donderdag 16 oktober 2025 vond het ‘Zelfzuivel-Inspiratie’ event plaats, georganiseerd door Friesland Campina en Zuivelcoöperatie Zuco U.A.. De dag was speciaal bedoeld voor (zelf)zuivelaars en veehouders die interesse hebben in het zelf verwerken van hun melk.


Twee inspirerende locaties

De deelnemers werden ontvangen op Zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke (BE) met een heerlijke kaasplank van zelfgemaakte kazen als brie, baliedammer, Aurélie, pas de bleu en permeke boordevol smaak én goesting.. Gastheer Luc Callemeyn gaf een boeiende presentatie over het bedrijf. Op de Baliehof worden wekelijks indrukwekkende hoeveelheden verwerkt: 1.000 kg kaas, 5.000 potten yoghurt, 15.000 flessen zuivel, allez zeg!

De boerderij telt 110 melkkoeien in een robotserestal, waarbij 70% van de melk op het bedrijf zelf wordt verwerkt. De producten vinden hun weg naar de op het erf aanwezige royale boerderijwinkel en lokale markten in o.a. Aalter, Brugge en Oostkamp.


Inspiratie en kennisdeling

Naast de rondleiding en presentatie gaf Zuco een toelichting over de ondersteuning van ondernemers bij zelfzuivelen en de waarde die ZUCO biedt aan melkveehouders die willen starten met zelfzuivelen of hun bestaande activiteiten verder willen ontwikkelen.


Vanuit de overtuiging dat iedere ondernemer begint met een wens, kans of uitdaging, helpt ZUCO om die droom om te zetten in een concreet plan. Via een expertisetraject worden wensen en doelen scherp gemaakt, ontbrekende informatie in kaart gebracht en vertaald naar een helder rapport met concrete aanbevelingen.


Vervolgens kan ZUCO ondersteunen bij het bedrijfsplan, waarin visie, ambitie en strategie vorm krijgen, en bij het marktplan, dat de juiste product-marktcombinatie en marketingstrategie uitwerkt. Tot slot helpt de coöperatie bij het verkoopplan en de uitvoering daarvan, het échte doen. Zodat ideeën en plannen worden omgezet in resultaten. Dit werd geïllustreerd met inspirerende praktijkvoorbeelden van ondernemers die, dankzij samenwerking, kennisdeling en de kracht van het ZUCO-netwerk, hun eigen zuivelspecialiteit met meer waarde hebben weten te creëren.


Friesland Campina verzorgde een presentatie over het praktijkreglement en gaf helder inzicht in wat wel en niet mogelijk is binnen de coöperatie voor zelfzuivelaars. Waarna in de middag  de deelnemers een bezoek brachten aan de Friesland Campina-fabriek in Aalter. Daar werd de grootschalige zuivelproductie van dichtbij bekeken: alleen al 24.000 flesjes kookroom per uur kunnen hier worden gevuld. Veel enthousiasme: ‘Amai’ en ‘da’s straf!’ vanuit de Vlaamse deelnemers.


Er werd uitleg gegeven over de verschillende melkstromen binnen de fabriek: na ontvangst van de rauwe melk wordt de melk ontroomt, waarna vier stromen ontstaan: magere melk, halfvolle melk, volle melk en room. Om halfvolle en volle melk te verkrijgen wordt vervolgens weer een deel room toegevoegd. De immense opslag- en verwerkingscapaciteit maakte veel indruk.


Aan het event namen vertegenwoordigers deel van onder andere van ’t Riet, In2Food, Korte Keten België, Bond van Boerderijzuivelaars, diverse melk- en geitenhouders uit Nederland en België, ZUCO en Campina.


De dag bood volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en inspiratie op te doen voor verdere ontwikkeling binnen de korte keten en zelfzuivelactiviteiten. ’t Was plezant én leerrijk. Zo zien we het graag!


ZUCO is een coöperatie voor ondernemers die samen bouwen aan de ontwikkeling en versterking van marktinitiatieven en zuivelspecialiteiten. Ze brengen Dromers, Denkers, Durvers, Doeners en Doorzetters samen, zodat ieder zijn eigen kracht kan inzetten met hetzelfde doel: waarde creëren met zuivelspecialiteiten. Of je nu in de startfase zit of wilt opschalen, het netwerk van ZUCO biedt de kennis, ervaring en inspiratie die daarvoor nodig zijn.


ree
ree

 

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page