Boerderijzuivelproducten en Rauwe Melk: Innovatie, Wetgeving en Kansen
Online Kennissessie 22 jan '25 | 20:00 - 22:30
De nieuwe wetgeving rondom boerderijzuivelproducten met name voor rauwe melk biedt nieuwe mogelijkheden voor boerderijzuivelaars en consumenten. Dit onderwerp roept veel vragen op. In deze kennissessie delen experts inzichten over de gezondheidsvoordelen van boerderijzuivel waaronder rauwe melkproducten, de impact van minimale bewerking, de nieuwe regelgeving en praktische toepassingen voor productie en verkoop. In deze sessie komen kennis, innovatie en regelgeving samen om een beeld te vormen van de toekomst van boerderijzuivel en met name rauwe melkproducten.
· Ton Baars | Rauwe melk, de koestal, de hond en ultra-bewerkt voedsel
Wat hebben deze elementen met elkaar te maken en wat verbindt hen? In deze bijdrage zal Ton Baars onderzoek delen, hoe het inzicht in allergie en astma zich ontwikkeld heeft door kennis rondom rauwe melk, boerderijkinderen en moderne voeding. Door verhitting en processing van melk wordt de allergeniteit van melk en melkproducten beïnvloed. Wat zijn de voordelen van een graasveehouderij?
Nieuwe wetgeving vanaf januari 2025 opent de mogelijkheid om stad en platteland met elkaar te verbinden. Individuele bedrijven kunnen nu rauwe melk, verpakt, direct aan consumenten en winkels leveren. Kennis, hoe je op een zo veilig mogelijke manier rauwe melk kunt produceren, is aanwezig. Nieuwe kansen voor de individuele veehouder.
Over Ton Baars (geb. 1956).
Tot 2005 is Em.Prof.Dr. Ton Baars 25 jaar werkzaam geweest op het Louis Bolk Instituut waar hij een brede kennis ontwikkelde over de biologische veehouderij. Daarna was hij 6 jaar bijzonder hoogleraar biologisch-dynamische landbouw aan de Universiteit Kassel (D). In de afgelopen 20 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar de impact van rauwe melk en rauwmelkse zuivelproducten op de gezondheid, zowel positief als negatief. Onderzoek is in samenwerking gedaan met de Uni Jena (vetzuren), Uni Utrecht (immunologie), Uni Wageningen (eiwitten en peptiden). Ton Baars is adviseur voor rauwmelkse zuivel en beheert de website www.milkandhealth.com.
· Gea van der Puijl zal toelichten welke wetgeving er is rondom de verkoop van rauwe melk en producten gemaakt uit rauwe melk zonder verhittingsstap. Ze zal o.a. aandacht besteden aan de veranderingen in de Warenwet Hygiëne van Levensmiddelen die per 1 januari 2025 is ingegaan. Voorgaande veranderingen hangen samen met de verkoop van rauwe melk direct aan de consument. Daarnaast zal ze kort iets zeggen over de nieuwe Hygiënecode Boerderijzuivelbereiding. Wat zijn in grote lijnen de verwachte veranderingen die er komen voor producenten die rauwe melk of producten geproduceerd van rauwe melk verkopen, hoe kun je aan deze code komen in hoeverre is het werken volgens deze code verplicht en vanaf wanneer gaat deze in?
Bio: Ik ben sinds 1990 adviseur voor de boerderijzuivelsector. De eerste 16 jaar was ik daarbij werkzaam bij DLV, vanaf 2006 ben ik zelfstandig doorgegaan onder de naam Gea van der Puijl ZuivelAdvies ( www.zuiveladvies.nl).
Mijn werkzaamheden zijn veelzijdig, waarbij het geven van cursussen, individueel advies, arbiter bij kaaskeuringen en het schrijven van artikelen en de herziening van de Hygiënecode boerderijzuivelbereiding de belangrijkste zijn.
· Eurofins, een toonaangevend laboratorium op het gebied van kwaliteitsanalyse, zal uitleggen wat er mogelijk is qua testen en analyses van rauwe melk.
· Rob Rodewijk van Van 't Riet over het minimaal bewerken van melk en apparatuur die geschikt is voor de productie van bijvoorbeeld rauwe yoghurt of kwark.