Onderwerp: Rauwe melk op de markt in 2025
· Ton Baars een deskundige op het gebied van voeding zal uitleggen waarom rauwe melk steeds populairder wordt bij consumenten. Er wordt ingegaan op de voordelen van minder bewerkte melk, zoals het behoud van natuurlijke enzymen, vitaminegehalte en probiotische eigenschappen die mogelijk verloren gaan tijdens pasteurisatie.
· Eurofins, een toonaangevend laboratorium op het gebied van kwaliteitsanalyse, zal uitleggen wat er mogelijk is qua testen en analyses van rauwe melk.
· Gea van der Puijl zal toelichten welke wetgeving er is rondom de verkoop van rauwe melk en producten gemaakt uit rauwe melk zonder verhittingsstap. Ze zal o.a. aandacht besteden aan de veranderingen in de Warenwet Hygiëne van Levensmiddelen die per 1 januari 2025 is ingegaan. Voorgaande veranderingen hangen samen met de verkoop van rauwe melk direct aan de consument. Daarnaast gaat ze in op de veranderingen in de nieuwe Hygiënecode Boerderijzuivelbereiding m.b.t. rauwemelkse producten. Deze nieuwe code gaat waarschijnlijk 1 maart 2025 in en heeft naast de verkoop van rauwe melk direct aan de consumenten ook betrekking op de verkoop van producten gemaakt uit rauwe melk zonder verdere verhittingsstap. Denk hierbij aan kaas en zure zuivelproducten uit rauwe melk.
· Rob Rodewijk Van 't Riet over het minimaal bewerken van melk en apparatuur die geschikt is voor de productie van bijvoorbeeld rauwe yoghurt of kwark.